Formata dintr-un arhipelag de insule, Malta ofera frumuseti incredibile cu peisaje pitoresti ce le vei revedea cu placere, cu ape limpezi si porturi naturale absolut deosebite. Aici, cu peste 6.000 ani in urma, oamenii au inceput sa construiasca istorie, astazi Malta este o locatie cu influente mediteraneene, peisaje scaldate in soare si arhitectura deosebita.

 

Recomandate

Golful Mellieħa

Cunoscut si ca Għadira, golful Mellieħa este cea mai lunga si cea mai populara plaja de nisip din insulele malteze. Exista terase care vand bautura si mancaruri, astfel incat este posibil sa stai acolo fara sa iei pauza pentru aceste envoi. O plimbare de 15 minute te conduce pana in orasul cu acelasi nume, care inregistreaza o dezvoltare foarte rapida. De aici, se poate vedea o imagine foarte pitoreasca a golfului. Atractiile din apropiere includ satul Popeye, acolo unde, in anul 1980, s-a filmat filmul cu acelasi nume. Tot aici vei gasi si Turnul Agathei, care a fost restaurat in cel de-al XVII-lea secol.

Citadella

Pe insula Gozo, in interiorul orasului Victoria, se gaseste un exemplu deosebit de arhitectura antica. Aceasta a servit ca fortificatie pentru locuitori pentru secole. A fost fortificata in anul 1500 i. Chr. Si a fost dezvoltata de catre fenicieni. Pana in vremurile romane, Citadella a devenit o acropola complexa. Structurile existente invita exploratorii de toate varstele sa treaca prin camere si tuneluri foarte frumoase. Imaginea oferita de Citadella noaptea este una care te va lasa fara suflare.

Hypogeum

Ħal-Saflieni este situat in orasul Paola si reprezinta singurul templu subteran preistoric din lume. Acesta este alcatuit din camere si pasaje sculptate in piatra. Desi a fost original un sanctuar, acesta a devenit o necropola in vremurile preistorice. Complexul este grupat pe 3 nivele – cel de sus (3600 – 3300 i.Chr.), cel de mijloc (3300 – 3000 i.Chr.) si cel de jos (3150 -2500 i.Chr.) Cea mai de jos camera de la ultimul nivel se afla la o adancime de 10.6 metri. Se accepta un numar limitat de vizitatori si poate dura si pana la 2 – 3 saptamani pentru a iti lua bilet.

Golful Laguna Albastra

Situat pe micuta insula Comino, care se afla chiar intre insula principala si gozo, Laguna Albastra este un loc plin de relaxare. Insula este atat de mica incat masinile nu sunt permise pe ea. Este, de asemeni, in mare parte nelocuita si aici exista doar un hotel. Cei mai multi oameni viziteaza insula pentru o zi, folosind serviciile vaselor rapide. Apa turcoaz si nisipul alb sunt un peisaj ideal pentru a face plaja sau a inota.

Golful Auriu

Golden Bay este una dintre putinele plaje de nisip de pe coasta de nord –vest a Maltei si, desigur, una dintre cele mai populare. Plajele sunt amenajate cu sezlonguri si umbrelute, iar cateva cluburi si un hotel se afla langa. Deoarece este o plaja binecunoscuta si adesea vizitata de turisti, aici se pot practica si sporturi de apa. Cea mai frumoasa imagine a plajei se obtine, insa, la apus.

Marsaxlokk

Acest sat de pescari pitoresc se afla la o calatorie de autobuz care dureaza 30 de minute de Valletta. Deoarece este destul de greu sa gasesti locuri de parcare, iti recomandam sa folosesti acest mijloc de transport, fiind cel mai practic. Satul este plin de culoare si are o piata care se tine zilnic. Pe malul apei se afla cateva restaurante unde poti lua pranzul si admira frumoasele vase de pescuit malteze.

Mdina

Mdina este un oras antic locuit inconjurat de ziduri si posibil primul fortificat de catre fenicieni, in jurul anului 700 i.Chr. Fortificatii au fost construite si de catre conducatorii arabi ai Maltei. Aceasta a servit ca si capitala insulei, in trecut, pana cand, spre mijlocul anilor 1500, a devenit aproape un oras – fantoma. Astazi, majoritatea palatelor apartinand vechii aristrocatii sunt restaurate, iar turistii aduc viata zonei. Totusi, aici mai exista doar 300 de locuitori.

Fereastra de azur

O imagine care iti taie rasuflarea, Fereastra de azur este un arc sculptat in piatra de mare, fiind una dintre principalele atractii ale insulei Gozo. Apare adeseori in filme si show-uri TV si este considerata o parte indispensabila a experientei malteze. In apropiere se afla satul turistic Dwejra, unde se pot practica sporturi acvatice. Exista si tururi cu barca disponibile, acre ofera turistilor oportunitatea de a face fotografii. Arcul este vizibil de la o distanta mare. Multi oameni obisnuiesc sa mearga pe jos pana aici si apoi sa faca o baie in apele de un azur intens.

Catedrala Sfantului Ioan

Situata in capitala Maltei, Valletta, catedrala Sfantului ioan este un exemplu remarcabil de arhitectura baroca. Exteriorul nu este atat de fascinant, insa interiorul este decorat cu opere pretioase de arta. Poate cea mai usor de recunoscut astfel de opera este cea executata de Caravaggio si reprezinta decapitarea Sfantului Ioan. A fost construita de catre cavalerii maltezi, odata cu orasul Valletta.

De stiut

Cunoscuta oficial ca si Republica Malta, aceasta tara se afla in zona europeana insulara, in arhipeleagul Marii mediterane. Se afla al 80 de kilometri sud de Italia, 284 kilometri de Tunisia si la 333 kilometri nord de Libia. De-a lungul istoriei, aceasta a fost un important punct strategic. Capitala sa este Valletta, care masoara doar 0.8 kilometri patrati si este considerata cea mai mica capitala din lume.

Teritoriu, politica, economie

Malta se intinde pe o suprafata de 316 kilometri patrati si are o populatie de 450.000 de locuitori. Aici se vorbesc doua limbi oficiale, acestea fiind malteza si engleza.

Politica tarii a fost modelata dupa sistemul Westminster. Pana in timpul celui de-al doilea Razboi mondial, problemele politice ale tarii erau legate de limba vorbita, insa, de atunci, acestea se concentreaza asupra relatiilor cu Marea Britanie.

Malta este divizata in 5 regiuni, fiecare dintre acestea fiind subordonata unui Comitet regional. Exista 68 de consilii locale (54 in Malta si 14 in Gozo). Tara este clasificata ca avand o economie ridicata, in mare parta datorata deschiderii canalului Suez. Multe vase opresc in acest arhipeleag pentru a isi reface proviziile si combustibilul. Tara produce aproximativ 20% din mancarea de care are nevoie, are cantitati limitate de apa potabila si foloseste energia solara.

Geografie

Malta este un arhipeleag in zona centrala a Mediteranei, situata la 80 de kilometri de Sicilia. Doar 3 dintre insule sunt locuite. Acestea sunt Malta, Gozo si Comino. Insulele mai mici au ramas izolate, putand fi, totusi, vizitate. Numeroase golfuri se intind de-a lungul tarmului, iar dealuri mici sunt presarate peste tot pe insula. Cel mai inalt punct din Malta este Ta' Dmejrek, cu o altitudine de 253 metri, fiind situat langa Dingli. Nu exista rauri permanente sau lacuri in Malta, insa apar unele atunci cand ploua.

Clima

Malta are o clima mediteraneeana, cu ierni blande si vieri fierbinti, mai calde spre mijlocul insulei. Ploaia cade preponderent toamna si iarna, insa mai rar vara. Temperatura emdie anuala este de 23 de garde celsius in timpul zilei si de 15.5 grade Celsius in timpul noptii. Cea mai rece luna este Ianuarie, temperatura tipica fiind de 12 – 18 grade. Cea mai calda luna este August, atunci cand temperaturile cresc pana la 34 grade Celsius. Cele mai calduroase ierni se inregistreaza in Valletta, aceasta fiind cea mai calda capitala din lume in timpul acestui anotimp. Temperaturile inregistrate aici sunt de 15 – 16 grade.

Exista birouri de informatii turistice pe insulele malteze. Acestea se afla in Valletta, Malta International Airport, Mmdina si Victoria. Site-ul Ministerului de Externe maltez ofera informatii foarte bune in ceea ce priveste visa.

Animalele nu sunt permise pe plajele malteze si nu pot face baie in zonele oficiale. Acolo unde sunt permise, acestea trebuie tinute in lesa si proprietarul trebuie sa stranga dupa ce acestea isi fac nevoile.

Magazinele si mall-urile se deschid, in mod normal, la ora 9:00 si 13:00 si 16:00 si 19:00. Multe dintre acestea raman deschise pana la ora 22:00. In mod normal, majoritatea sunt inchise Duminica si de sarbatorile legale.

Fumatul nu este permis in spatiile inchise publice, incluzand barurile si cafenelele.

Majoritatea maltezilor au o masina, in 1990 inregistrandu-se 577 de vehicule pe kilometru patrat. Aici se gasesc 2254 kilometri de drumuri, dintre care doar 282 nu sunt asfaltate. Principala metoda de transport public este reprezentata de autobuze, numite xarabank sau karozza tal-linja.

Exista 3 porturi pe insula principala. Acestea sunt portul Mare (il-Kbir), care dateaza inca de pe vremea romanilor, Marsamxett, care gazduieste yachturi si Marsaxlokk, care este al 11-lea cel mai aglomerat port al Europei. Exista, de asemeni, alte doua porturi, de unde pleaca feriboturi si vase mici in fiecare zi.

Malta International Airport este singurul aeroport din acest arhipeleag. Linia nationala aeriana se numeste Air Malta. `

Mai 2018

Mai este prima luna insorita din an in Malta, desi lipsesc temperaturile ridicate din vara.

Temperatura maxima: 24 grade Celsius

Temperatura minima: 20 grade Celsius

Zile ploioase: 3

Apa marii: 19 grade Celsius

Iunie 2018

Iunie este o luna insorita, uscata si fierbinte, desi nu atat de fierbinte precum Iulie sau August, atunci cand vin valuri de caldura puternice.

Temperatura maxima: 29 grade Celsius

Temperatura minima: 24 grade Celsius

Zile ploioase: 1

Apa marii: 22 grade Celsius

Iulie 2018

Iulie este una dintre cele doua luni fierbinti din Malta. Aceasta, insa, este mai uscata si mai insorita decat August.

Temperatura maxima: 32 grade Celsius

Temperatura minima: 27 grade Celsius

Zile ploioase: 0

Apa marii: 26 grade Celsius

August 2018

In medie, August este cea mai fierbinte luna din an. Va fi cer senin si suficient soare garantat pentru intreaga zi.

Temperatura maxima: 32 grade Celsius

Temperatura minima: 28 grade Celsius

Zile ploioase: 1

Apa marii: 27 grade Celsius