In Antalya puteti asocia timpul petrecut pe plaja cu vizitarea multor obiective turistice pe care e pacat sa le ratati daca ati ajuns aici.
Muzeul Suna
Muzeul Suna se afla in zona veche a orasului si se intinde pe suprafata a doua cladiri istorice ce au fost restaurate in urma cu mai bine de 20 de ani. Interesant pentru romani este faptul ca a doua dintre cladiri este o biserica ortodoxa greceasca ce a fost construita in cinstirea Sfantului Gheorghe, si ca are inscriptii turcesti scrise cu litere grecesti. Intreg muzeul prin tot ce ofera el reprezinta una dintre cele mai apreciate atractii pentru turistii ajunsi in Antalya din toate colturile lumii.
Orasul antic Termessos
Termessos este un oras construit in Muntii Taurus la 1050 metri, fiind etichetat pe buna masura drept cel mai interesant oras al regiunii Antalya. Tot aici se afla si Parcul National Natural Termessos, unde veti descoperi numeroase specii rare de plante si animale. Accesul spre orasul antic Termessos se face de pe autostrada Antalya – Burdur spre Korkuteli, intregul sit arheologic fiind destul de greu accesibil datorita faptului ca este situat intr-o regiune montana, dar eforturile va vor fi rasplatite prin ceea ce va poate oferi acest loc. Cu toate ca orasul Termessos a fost abandonat in secolul 5 al erei noastre, inca se mai pot vedea, pe langa zidurile cetatii, si amfiteatrul, Arcul lui Adrian, agora, teatrul (cu o capacitate de 700 de locuri), precum si mormintele lui Alcates, Agatemeros, dar si sarcofagul decorat cu lei.
Dealul Tunek Tepe din Antalya
Tunek Tepe este un deal de 618 metri care este situat in partea de vest a statiunii Antalya, aici aflandu-se cele mai selecte hoteluri, cluburi de noapte si restaurante din zona, fiind un punct de atractie datorita panoramei pe care o ofera asupra golfului.
Alte obiective turistice in Antalya
Turistii ajunsi in Antalya beneficiaza de o oferta impresionanta de locuri care merita vizitate. Pe langa cele mentionate mai sus, nu trebuie ratate Poarta lui Hadrian din Antalya (un arc de triumf care este si simbolul orasului), Portul vechi din Antalya (un mic golf situat intre stanci), Canionul Saklikent (unul dintre cele mai mari din lume, fiind adanc de 300 metri si lung de 18 km), Pestera Kocain Magasari (impresionanta prin dimensiuni, prin urmele civilizatiei trecute si prin faptul ca fost lacas religios), orasele antice Perga si Aspendos din Antalya, moscheele Yivli Minare, Tekeli Mehmet Pasa, Murat Pasa, Iskele, Minaretul din Antalya, Turnul cu ceas din oras, cascadele Duden, Kursunlu, Manavgat, Flacara Eterna din Antalya (mai precis, e vorba de 12 flacari care continua sa arda continuu de peste un mileniu, aproape de satul Olimpos, fenomenul fascinant fiind produs de catre gazul metan generat de roca montana).
Pe langa aceste locuri istorice, se adauga Parcul Karaalioglu (ideal pentru plimbari linistite de relaxare), Parcul de Distractii Dedeman Aquapark (ideal pentru copii datorita optiunilor numeroase de distractie) si plajele Konyaalti Beach, Lara Beach si City Beach.
Clima
Clima mediteraneana temperata a Antalyei, influentata de Marea mediterana interioara si de Muntii Taurus care inconjoara orasul, determina ca temperaturile din cea mai mare statiune de pe litoralul mediteranean al Turciei sa varieze in timpul sezonului cald intre 30°C – 40°C, in timp ce temperatura apei marii ajung la o medie de 28°C, In cazul in care doriti sa vizitati aceasta statiune pe timpul iernii, adica intre lunile decembrie si februarie, e bine sa stiti ca temperaturile se pastreaza in jurul a 15 – 16°C, ploile fiind frecvente in aceasta perioada, ceea ce exclude reduce la minim sansele de a sta la plaja pe malul marii. Totusi, sansele sunt aproape nule de a avea parte de zapada aici deoarece temperatura aerului nu coboara sub limita de inghet nici macar in timpul noptii. Primavara si toamna, in schimb, pot sa aduca in Antalya o mare variatie de temperaturi, de la cele scazute la cele ridicate, ploile putand aparea si ele, schimbarile de vreme facandu-se de multe ori radical, in doar o zi-doua.
Internet
In Antalya veti gasi atat hoteluri care ofera o conexiune Wi-Fi gratuita pe toata suprafata complexului, cat si hoteluri care pun la dispozitia clientilor o conexiune de internet doar contra cost, de aceea este indicat sa verificati acest aspect inainte de a decide hotelul in care va cazati, mai ales daca acest aspect este unul foarte important pentru dumneavoastra.
Apa
Orice turist ajuns in Turcia trebuie sa stie ca nu este indicat sa se consume apa de la robinet deoarece in aceasta tara ea nu este potabila, riscul de imbolnavire fiind unul crescut. Din acest motiv, nu trebuie sa va lipseasca sticla cu apa imbuteliata cat timp sunteti pe teritoriul acestei tari.
De evitat in Antalya
Orice turist ajuns pentru prima data in Antalya trebuie sa stie ca, la fel ca in orice aeroport din lume, si aici preturile sunt mult mai mari decat cele pe care le veti intalni in oras sau in statiune. De evitat sunt si ghiseele de schimb valutar daca nu doriti sa platiti comisioane foarte mari pentru a va procura bani locali. Cu toate ca foarte multi turisti sunt fascinati de ideea de a ajunge in bazarurile turcesti deoarece stiu ca aici gasesc foarte multe produse la un pret incredibil de mic, e bine sa stiti ca acestea trebuie evitate deoarece foarte multe produse contrafacute sunt vandute drept produse originale, insa la scurt timp veti constata ca ati achizitionat produse de o calitate indoielnica. La fel ca in orice aglomeratii urbane din lume, in aceste bazaruri si in orice spatiu aglomerat o sa existe si foarte multi hoti, de aceea e bine sa va paziti bine banii si bunurile de valoare cand sunteti in astfel de spatii.
Atentie insa la faptul ca, desi bacsisul este o traditie in Turcia care se practica aproape in toate domeniile de activitate ce presupune contact cu clientii, nu e deloc indicat sa incercati sa mituiti politistii deoarece acestia, pe langa ca va vor refuza banii sau bunurile oferite, nu vor ezita deloc sa va aplice legile tarii care sunt foarte aspre cand e vorba de mituirea unui organ de ordine.
Cum ajungi in Antalya
Cu masina personala
Daca doriti sa calatoriti pana in Antalya cu masina personala, mai intai ajuneti in Bulgaria prin vama Ruse. E bine sa stiti ca atat la iesirea din tara noastra cat si la cea din tara vecina, o sa trebuiasca sa platiti taxa de pod, iar pe teritoriul Bulgariei trebuie sa platiti vignieta, care este obligatorie.
De aici puteti sa ajungeti la destinatia dorita urmand traseul Hamzabeyli-Edirne-Istanbul -Adapazari-Sapanca-Bozuyuk-Kutahya-Burdur-Antalya.
Informații utile
Vigneta pentru Bulgaria poate fi cumparata atat de la chioscurile romanesti din vecinatatea vamilor cu tara vecina, cat si de la orice benzinarie de pe teritoriul bulgar, iar lipirea ei in coltul dreapta jos al parbrizului este obligatorie, in caz contrat fiind pasibili de amenzi drastice, cu toate ca detineti vignieta valabila.
Pe teritoriul Turciei, taxele de autostrada si de pod se platesc folosind un card KGS pe care trebuie deja sa aveti suma necesara in lire turcesti, plata cu bani cash nefiind posibila. Alte taxe care se adauga in cazul unei calatorii in Turcia sunt cartea verde (in valoare de 10 euro) si o taxa suplimentara de cate 10 euro care se aplica pentru fiecare persoana straina care intra intra pe teritoriul turcesc ca viza de intrare.
Dupa ce ati ajuns pe teritoriul turc, e bine sa stiti ca mai aveti de platit alte taxe: Edirne-Istanbul: 6,5TL, Pod Bosfor: 3,75 TL (taxa care se plateste o sigura data, dinspre partea europeana spre cea asiatica a Turciei), Istanbul-Adapazari: 3,5 TL.
Daca sunteti cu masina si doriti sa faceti economie la combustibil, e preferabil sa va faceti plinul in Bulgaria deoarece preturile sunt mai mici decat in Turcia.
Transport cu avionul
Datorita faptului ca Antalya este o destinatie turistica foarte iubita de romani, exista numeroase curse aeriene cu plecare din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi si Sibiu pana in Antalya, preturile variind in functie de compania aeriana aleasa, de perioada in care alegeti sa efectuati excursia si de intervalul de timp cu care faceti rezervarea biletelor, fiind disponibile curse oferite de catre mai multe companii aeriene.
Taxiuri
Daca ati ajuns ca turist in Turcia, incercati sa evitati calatoriile cu taxi-urile pentru ca exista practica comuna de a fi taxati diferit decat localnicii si cunoscatorii locului. Mai precis, in aceasta tara se practica trei tipuri de tarife: de zi, de noapte (care este dublu decat cel de zi) si tariful pentru calatorii in afara localitatii. Ultimul dintre aceste tarife este si cel mai mare, iar una dintre practicile comune ale taximetristilor turci este de a taxa cu acest tarif turistii, chiar daca nu ies din localitate. Pe langa aceasta, se adauga cam 10-15% din valoarea cursei sub forma de baccis, dupa obiceiul turcesc.
Mai 2018
Temperaturile in Antalya incep sa creasca pe masura ce ne apropiem de vara calendaristica, fiind cald si frumos, ceea ce inseamna ca in luna puteti sa va bucurati din plin de soare, si plaja. Cum exista o mare diversitate de optiuni pentru plaja in Antalya, regula de baza cand veniti aici este sa nu va uitati crema de soare deoarece temperaturile mari pot sa va cauzeze arsuri neplacute.
In luna mai, vremea in Antalia este calduroasa si frumoasa, cu o temperatura medie inregistrata de 20 de grade Celsius, valorile extreme care pot fi intalnite in aceasta perioada situandu-se intre 14 si 26 de grade Celsius.
Marea Mediterana ajunge sa aiba in luna mai in Antalya o temperatura medie de 20 de grade Celsus, fiind aproximativ egala cu temperatura aerului, ceea ce face ca inotatul sa fie cat se poate de placut in aceasta perioada a anului.
Turistii ajunsi in Antalya au la dispozitie aproximativ 12 ore de soare pe zi in luna mai, asa ca pot sa isi imparta timpul atat pentru plaja si inot, cat si pentru vizitarea numeroaselor locuri turistice, istorice si de agrement pe care le ofera acest oras.
Luna mai cunoaste in Antalya o medie de 20 mm de ploaie, si nu pentru mai mult de 6 zile din luna, fiind o perioada saraca in precipitatii.
Iunie 2018
Temperatura medie in iunie in Antalya are o medie de 25 grade Celsius, minima ajungand la 18 grade Celsius, iar maximele la 31 grade Celsius.
Apa marii are o temperatura medie de 24 de grade Celsius, soarele fiind pe cer timp de 12 ore pe zi.
Ploaia poate fi prezenta pe parcursul a 3 zile, pana la 10 mm, fiind o vreme ideala pentru plaja si inot in apele marii.
Iulie 2018
Iulie si august sunt cele mai calduroase luni ale anului in Antalya. In iulie, temperatura medie e de 28 de grade Celsius, minima fiind de 21 grade Celsius, iar maxima de 34 grade Celsius.
Temperatura medie a marii este de 26 grade Celsius, soarele pe cer fiind timp de 11 ore pe zi.
Sansele de ploaie sunt minime, precipitatiile ajungand la 10 mm pe parcursul intregii luni.
August 2018
Datorita vremii calduroase si placute, august este luna cu cei mai multi turisti din an in Antalya.
Temperatura aerului are o medie de 27 de grade Celsius, minimele fiind de 21 grade Celsius, iar maximele de 33 grade Celsius.
Temperatura apei marii are o medie de 28 grade Celsius pe parcursul intregii luni, in timp ce soarele este prezente pe cer timp de 11 ore.
Ploaia este foarte rar intalnita in aceasta luna, aceasta ajungand la 10 mm de precipitatii pe durata intregii luni, fiind conditii ideale pentru un concediu excelent, din care sa nu lipseasca plaja si inotul in apele marii.
Septembrie 2018
Luna septembrie este una foarte calda in Antalya, temperatura medie a aerului fiind de 25 grade Celsius, minimele fiind de 18 grade Celsius, iar maximele de 31 grade Celsius.
Temperatura apei marii are o medie de 26 grade Celsius, soarele fiind prezent 11 ore pe zi.
Septembrie este o luna uscata, cu sanse minime de ploaie, precipitatiile fiind de 10 mm pe parcursul intregii luni.
Octombrie 2018
In octombrie, temperatura aerului coboara pana la o medie de 20 de grade Celsius, minimele fiind de 14 grade Celsius, iar maximele ajung pana la 26 grade Celsius, fiind inca o buna perioada de a petrece concediul in Antalya, in timp ce preturile sunt mult mai mici decat in iulie si august.
Temperatura apei marii are o medie de 24 de grade Celsius, fiind suficient de calda pentru a face baie in Marea Mediterana.
Soarele este prezent pe cer timp de 11 ore.
Ploaia isi poate face aparitia pe parcursul lunii octombrie in Antalya pe parcursul a sase zile, precipitatiile putand ajunge pana la 90 mm de ploaie.
Vanilla Lounge
Acesta este unul dintre cel mai populare restaurante din Antalya, fiind situat in Orasul Vechi, locatia fiind apreciata nu doar pentru imbinarea foarte reusita intre elementele romantice si cele elegante, ci si pentru meniul oferit, locul fiind ales atat pentru intalnirile business cat si cele de recreere. In aceasta locatie, varietatea foarte bogata de mancaruri oferite avand preturi intre 11 si 40 de lire turcesti, in cazul micului dejun, in timp ce o friptura ajunge la 35 de lire, iar deserturile nu depasesc 10 lire turcesti.
Otantik Butik
Otantik Butik este o alta locatie din Orasul Vechi, aproape de Poarta lui Hadrian, foarte apreciata de turisti atat pentru serviciile hoteliere cat si pentru mancarea servita, paleta de vinuri oferite fiind foarte apreciate.
Seraser
Seraser este considerat de multi clienti ca ar fi locul cu cea mai buna si rafinata mancare din Antalya, cat si unul cu cea mai frumoasa arhitectura, desi poate trece usor neobservat privindu-l de afara, chiar daca se afla tot in Orasul Vechi. Multe parti ale restaurantului sunt ofera umbra naturala prin copacii verzi, in timp ce diminetile se creaza o atmosfera romantica prin lampile folosite la decorarea locatiei.
Mama Rosa
Mama Rosa este un alt restaurant apreciat de turisti, fiind specializat pe bucatarie italiana, clinentii alegandu-l si pentru preturile mici practicate, aici pastele cu sos de miel costand 17 lire turcesti, de exemplu.
Pasa Bey Doner
Daca iubesti kebab-ul, este obligatoriu sa ajungi la Pasa Bey Doner, locul unde vei gusta cel mai bun kebab autentic din Antalya. Aici se gasesc numeroase alte sortimente de fast-food, dominante fiind cele turcesti.